Viktor IV

Viktor IV

Walter Karl Glück (1929-1986), alias Viktor IV, Jack the Sun, Bulgar Finn og Bulgar Time, var en amerikansk-hollandsk fotograf og billedkunstner, der i 1961 emigrerede fra New York til Amsterdam, hvor han boede på en husbåd i Amstel-floden tæt på byens centrum.

 

Viktor IV brugte opsamlede drivtømmerdele, som han bemalede med oliemaling og lak og kaldte ikoner. Hans motiver var ofte selvopfundne runeindskrifter.

 

Hans mange logbogs-tegninger, The Logbook of the Ship Henry David Thoreau, er daglige optegnelser af hans tanker, iagttagelser og hændelser. De blev alle forsynet med stempel og har været samlet i store logbøger. Flere af hans mange logbogs-tegninger er indkøbt af Stedelijk Museum i Amsterdam.

 

Omkring 1978 blev han entusiastisk optaget af ure og tid. Han mente, at tid skulle opfattes på en ny måde og udviklede derfor sin egen Bulgar Tid, hvilket førte til at han designede sit eget ur, hvor viserne vendte i forskellig retning. Han designede også ure, der gik tre gange så hurtigt som normalt. I starten af 1980’erne blev han under navnet Bulgar Time kendt for sine “Contra Clockwise”, ure, der går baglæns. 

 

Viktor IV har haft flere store udstillinger i Danmark, bl.a. på Ny Carlsberg Glyptotek, København (1982) og i Runde Tårn, København (1990).

 

Viktor IV druknede på tragisk vis i 1986 under reparationsarbejde på sin husbåd.

Viktor IV_portræt