Ole Hedeager

Ole Hedeager

Ole Hedeager (f. 1967) er en af de få danske kunstnere, som dyrker ”drip painting”. Processen foregår ofte udenfor og med lærredet liggende vandret på gulvet. En teknik, der med den kendte amerikanske avantgardekunstner Jackson Pollock fik sit gennembrud tilbage i 1940’erne. Men modsat Pollock bruger Ole Hedeager bruger teknikken til at skabe figurative værker med skikkelser og eller ansigter som det centrale motiv. Han tilføjer en ny dimension, når han “drypper” sine figurer ud på lærredet.

”Jeg ser min proces som en fysisk energiudladning. Det kræver stor koncentration. Jeg bruger min krop. Jeg sveder. Når jeg går i gang, vil jeg ikke forstyrres”.

Selv om det kan se enkelt ud, kræver teknikken en vis håndværksmæssig kunnen. Det går kort fortalt ud på, at malingen dryppes på et lærred, der ligger vandret. Man skal øve sig for at kunne gøre det. Det kommer ikke fra den ene dag til den anden og kræver en særlig motorik. Ole Hedeager står foroverbøjet og maler med en tynd tråd uden at røre lærredet, svinger spartlen frem og tilbage næsten som en dirigent. Det er en teknik som kræver plads, så Ole Hedeager står ofte udendørs og arbejder. Linjerne kan ikke gøres om, når først de er landet på lærredet. Det giver malerierne et umiddelbart udtryk og en forfriskende dynamik.  

Ole Hedeager har en filosofisk tilgang til sine værker. Han er optaget af livets evige foranderlighed. I både krop og sjæl er det et af livets grundvilkår: I dag er du en anden person, end du var i går. Eller som den græske filosof Heraklit formulerede det: Man kan ikke bade i den samme flod to gange. Livet udvikler sig, livet udvikler os og livet går videre. Intet i universet er statisk, alt er bevægelse. 

Ole Hedeager har i mange år arbejdet som illustrator og kunstmaler og har bl.a. været med i tv-dysten “Danmarks bedste portrætmaler”. Men det er efter han begyndte at “drypmale”, at hans helt store gennembrud er kommet. 

 
Ole Hedeager_portræt

Galleri