Morten Ramsland

Morten Ramsland

Morten Ramsland (f. 1971) er for de fleste mest kendt som forfatter. Han fik sit store litterære gennembrud i 2005 med romanen Hundehoved, som indbragte ham Boghandlernes gyldne Laurbær, Læsernes Bogpris samt P2 Romanprisen. I 2010 fik Morten Ramsland Danske Banks Litteraturpris for sin selvbiografiske roman Sumobrødre.

Men Morten Ramsland er også billedkunstner. Det at male billeder har altid fyldt i hans verden, selvom den i perioder har været nedtonet i forhold til det at skrive bøger. Mange læsere vil måske kunne genkende maleriernes fabulerende og groteske karakter fra Ramslands romaner. Det er på mange måder de samme verdener og universer, der skildres i bøgerne og males frem på lærrederne.

Interessen for billedkunsten startede med de overtegnede stilehæfter i skolen og duften af terpentin derhjemme. Både hans far og farfar malede. Han startede med hjemmelavet æg-temperamaling og billige lærreder, da han kom på højskole efter gymnasiet. Da han senere begyndte at læse kunsthistorie, kom der mere struktur på maleriet, og han begyndte at bruge oliemaling, ligesom sin far og farfar. 

Morten Ramsland stiftede familie og blev far i starten af nullerne. Det fik ham til at skifte oliemalingen ud med akrylmaling for at undgå de skadelige terpentindampe. Han blev vældig begejstret for akrylmalingens hurtige tørretid. Det passede meget bedre til hans temperament, og han har malet med akryl på lærred lige siden. 

”At male er en anden kunstnerisk proces end at skrive. Den er lettere på en måde. Mere kropslig. Tit danser jeg rundt, mens jeg maler, og det har været en god afveksling fra at skrive”, fortæller Morten Ramsland.

800px-Morten_Ramsland

Galleri